Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Bigos z cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kolejna propozycja na dnie jarzynowe :)

Bigos z cukinii

Składniki:

Bigos z cukinii

 

  • 1 cukinia ok. 500-600g
  • 500g pieczarek
  • 500g mrozonki: groszek+kukurydza+marchewka
  • 1/2 baklazana
  • 3 zielone cebulki
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego
  • 150g kielbasy ( ja mialam krakowska sucha)
  • Tluszcz (moze byc olej lub cos innego, co kto preferuje)
  • sol, maggi, pieprz, czosnek

Sposób przygotowania:

Bigos z cukinii
Pieczarki oczyscic, pokroic w grube plastry. W plaskim szerokim garnku rozgrzac troche tluszczu i wrzucic pieczarki. Nie solic. Na ostrym ogniu przysmazyc je. Dodac mrozonke. Chwile posmazyc. Po ok. 10 minutach dodac pokorojona w slupki cukinie i w kosteczke baklazan. Pomieszac, dolac polowe przecieru pomodorowego.Dusis jeszcze 10 minut, tym razem pod przykryciem, dolac reszte przecieru, zielona cebulke pokrojona, doprawic czosnkeim (mialam suszony w mlynku) pieprzem oraz sola i maggi. Dodac kielbase (mialam pokrojona w plasterki i te pokroilam jeszcze w paseczki). Wymieszac, sprawdzic smak. Podawac z bialym pieczywem lub ryzem czy tez ziemniakami. P.S. Nawet mojej corce, nie przepadajacej za cukinia bardzo smakowalo.