monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Bigos z trzech kapust z suszonymi grzyb.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pierwszy raz robiłam bigos z dodatkiem kapusty czerwonej, ale jest pycha! Polecam!

Bigos z trzech kapust z suszonymi grzyb. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z trzech kapust z suszonymi grzyb.

 

Sposób przygotowania:

Bigos z trzech kapust z suszonymi grzyb.
Kapustę kiszoną odcisnąć poszatkować, włożyć do dużego garnka. Obie kapusty poszatkować dosyć drobno, przepłukać zimną wodą. Przełożyć je do kapusty kiszonej. Dodać ziele, listki i goździki, zalać zimna wodę i ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia i pozostawić gotowanie na kolejny dzień. Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i pozostawic na całą noc. Rano ugotować je w tej samej wodzie do miękkości. Odcedzić, ale wody spod gotowania nie wylewać!! Kapustę ponownie zagotować, dolewając 3 chochle wody spod gotowania grzybów. Śliwki pokroić na 4 części i wrzucić do garnka. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Na roztopioną margarynę wrzucić kiełbasę i przesmażyć na rumiano. W między czasie cebulę obrać pokroić grubo, pieczarki także obrać. Pokroić w półplasterki. Z patelni zdjąć kiełbasę i na tym tłuszczu przesmażyć cebulę, potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki zmniejszą swoja objętość o polowe. Grzyby drobniej pokroić. Czosnek pokroić niezbyt drobno. Do podsmażonych pieczarek wrzucić czosnek i smażyć dosłownie 2 minuty. Po tym czasie dodać grzyby i razem smażyć niecałą minutę. W miseczce zmieszać sól, pieprz, paprykę i majeranek. Na suchej patelni uprażyć kminek. Do garnka z kapustę wrzucać kolejno kiełbasę, grzyby, przyprawy i kminek, za każdym razem dokładnie mieszając. Chwilę razem pogotować. dodać koncentrat porządnie zamieszać i gotować razem około 3-4 minuty co chwilę mieszając żeby bigos się nie przypalił. Bigos jest gotowy:-) Z takiej ilości składników wychodzi naprawdę spory garnek. Można zamrozić na święta;-) SMACZNEGO!
Bigos z trzech kapust z suszonymi grzyb.
Kapustę kiszoną odcisnąć pokroić drobno, dodać pokrojone pozostałe kapusty
Bigos z trzech kapust z suszonymi grzyb.
Ugotowane grzyby pozostawić do odcieknięcia a potem drobniej pokroić
Bigos z trzech kapust z suszonymi grzyb.
W miseczce wymieszać sól, pieprz, paprykę i majeranek
Bigos z trzech kapust z suszonymi grzyb.
Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki, a potem czosnek i grzyby