goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

SUPERPRZEPIS

Bigos z kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dzięki długiej pasteryzacji bigos możemy przechowywać do 3 miesięcy w słoikach

Bigos z kiszonej kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bigos z kiszonej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Bigos z kiszonej kapusty
Kapustę odciskamy z nadmiaru kwasu i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy wcześniej pokrojony i podsmażony por i cebulę. Oczyszczone grzyby, kroimy w kostkę i gotujemy, podsmażamy. Odcedzamy. Oczyszczone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy przyprawami, dodajemy tłuszcz i zapiekamy około 1 1/2 godziny w piekarniku w 190 stopniach, studzimy i kroimy w niewielką kostkę. Łączymy z kapustą. Dodajemy grzyby, bigos doprawiamy do smaku, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze 40 minut by smaki dobrze się połączyły. Gorący bigos przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 90 minut.
Bigos z kiszonej kapusty
Kapustę łączymy z porem i cebulą, dusimy
Bigos z kiszonej kapusty
Dodajemy grzyby, mięso - doprawiamy do smaku