Sposób przygotowania:
Bigos z kluseczkami
Kapustę kiszona i poszatkowaną białą kapustę gotujemy w dwóch garnkach. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, kiełbasę w półplasterki. Rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulkę z kiełbasą przez ok. 5 minut. Ugotowane kapusty łączymy,dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy (ziele angielskie i liść laurowy) oraz podsmażoną kiełbasę z cebulą. Dusimy ok. 10 minut.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy na małym ogniu na ok. 60 minut. Następnie przygotowujemy kluseczki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, wbijamy jajko, dodajemy obie mąki.Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego podłużne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.Bigos podajemy z kluskami posypany serem i ładnie udekorowany.