szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

bigos z suszonymi śliwkami i borowikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bigos z suszonymi śliwkami i borowikami

bigos z suszonymi śliwkami i borowikami

Składniki:

bigos z suszonymi śliwkami i borowikami

 

Sposób przygotowania:

bigos z suszonymi śliwkami i borowikami
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę.W garnku roztopić smalec, podsmażyć na nim boczek, po czym dodać cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodac kiełbasę i smażyć razem kilka minut. Grzyby namoczyć na noc w bulionie. Do garnka włożyć odciśnietą kapustę, liść laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego i kminek. Dodać grzyby wraz z bulionem. Gotować razem 1,5 godziny. Po tym czasie dodać suszone śliwki.Gotować razem jeszcze około godziny. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Bigos będzie najsmaczniejszy jeśli postoi z 2 dni przed zjedzeniem go.