zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Bigosik z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bigosik najlepiej ugotować dzień wcześniej. Najlepszy smak jest po powtórnym odgrzaniu. Podaję z pieczywem lub ziemniakami.

Bigosik z młodej kapusty

Składniki:

Bigosik z młodej kapusty

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 50 dag wędzonych żeberek lub schabu
  • puszka pomidorów z czosnkiem ( 400 g)
  • 40-50 dag dobrej, cienkiej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2-3 listki laurowe
  • parę kulek ziela angielskiego
  • sól wg smaku
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • ewentualnie domowa wegeta do smaku

Sposób przygotowania:

Bigosik z młodej kapusty

ETAP 1:

Bigosik z młodej kapusty
mięso gotuję do miękkości z przyprawami

Wędzonkę myję, zalewam w garnku wodą, dodaję plasterki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie, gotuję do miękkości.

ETAP 2:

Bigosik z młodej kapusty
mięso studzę , następnie kroję na mniejsze kawałki

Po ugotowaniu, mięso wyciągam, jak przestygnie obieram z kości i kroję na małe kawałeczki.

ETAP 3:

Bigosik z młodej kapusty
kapustę myję i szatkuję, dodaję do wywaru

W między czasie jak mięso stygnie, dodaję do wywaru poszatkowaną kapustę

ETAP 4:

Bigosik z młodej kapusty
pomidory dodaję razem z zalewą do kapusty

i pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy, mieszam i gotuję. Dodaję mięso.

ETAP 5:

Bigosik z młodej kapusty
pokrojona kiełbasa z cebulką podsmażana

Pokrojoną w kostkę kiełbasę, przesmażam na oleju z cebulą. Dodaję do garnka z kapustą, doprawiam całość do smaku i gotuję jeszcze chwilę.