ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Bigosik z papryki z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały bigosik do ziemniaków lub do chleba.

Bigosik z papryki z boczkiem

Składniki:

Bigosik z papryki z boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Bigosik z papryki z boczkiem
Papryki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w cienkie paseczki. Boczek kroimy w słupki a cebulę siekamy drobno. W rondelku na odrobinie oliwy podsmażamy cebule z boczkiem. Po kilku minutach dodajemy paprykę, dolewamy trochę wody i dusimy wszystko pod przykryciem. Gdy papryka trochę zmięknie solimy potrawę. Gdy wszystko już będzie zupełnie miękkie, dodajemy pokrojone pomidory i wlewamy zalewę w której się znajdowały. Dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekaną drobno pietruszkę, doprawiamy solą, papryką słodką i pieprzem i trzymamy na ogniu mieszając od czasu do czasu aż nadmiar wody wyparuje. Bigos podajemy do gotowanych ziemniaków bądź ze świeżym pieczywem.

Tagi:

bigos papryka