misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Biszkopt czekoladowy ze śliwką kaliforn.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jest to kosztowne ciasto na wyjątkową okazję ale bardzo dobre i efektowne i warto spróbować.

Biszkopt czekoladowy ze śliwką kaliforn.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy ze śliwką kaliforn.

 

  • na biszkopt:
  • 8 jaj
  • 15 dkg maki
  • 25 dkg cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • wkładka kokosowa:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dkg kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • masa budyniowa:
  • 5 żółtek
  • 25 dkg cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 6 dkg mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 2 kostki masła
  • ekstrakt kawy
  • polewa czekoladowa:
  • 30 dkg sliwek kaliforn.
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt czekoladowy ze śliwką kaliforn.
Biszkopt: białka ubić z cukrem,dodać żółtka,mąkę ziemniaczaną z proszkiem i kakao.Piec ok.30 min. Wkładka kokosowa: białka ubić z cukrem,kokos wymieszać z mąką i połączyć z białkami. Wyłożyć na papier pergaminowy i upiec na złoty kolor w temp.200*C. Masa budyniowa: żółtka utrzeć z cukrem dodać pół szklanki zimnego mleka i mąkę ziemniaczaną - wszystko razem zmiksować.Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym,wlać utarte żółtka ugotować niedopuszczając do zbrylenia czy przypalenia.Masłoutrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce wystudzony budyń.Pod koniec ucierania dodać 2 - 3 łyżki mocnej kawy. Polewa czekoladowa: śliwki opłukać,zalać przegotowaną gorącą wodą, chwilę pomoczyć i zalać spirytusem.Czekoladę połamać,połączyć z mlekiem i masłem - podgrzewać w wodnej kąpieli. Końcowe wykonanie: biszkopt przekroić,nasączyć alkoholem ze śliwek,posmarować masą,na górę wyłożyć śliwki,zalać czekoladą. biszkopt + masa + wkładka kokosowa + masa + biszkopt + masa + śliwki + czekolada.