Sposób przygotowania:
Biszkopt czekoladowy ze śliwką kaliforn.
Biszkopt: białka ubić z cukrem,dodać żółtka,mąkę ziemniaczaną z proszkiem i kakao.Piec ok.30 min. Wkładka kokosowa: białka ubić z cukrem,kokos wymieszać z mąką i połączyć z białkami. Wyłożyć na papier pergaminowy i upiec na złoty kolor w temp.200*C. Masa budyniowa: żółtka utrzeć z cukrem dodać pół szklanki zimnego mleka i mąkę ziemniaczaną - wszystko razem zmiksować.Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym,wlać utarte żółtka ugotować niedopuszczając do zbrylenia czy przypalenia.Masłoutrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce wystudzony budyń.Pod koniec ucierania dodać 2 - 3 łyżki mocnej kawy. Polewa czekoladowa: śliwki opłukać,zalać przegotowaną gorącą wodą, chwilę pomoczyć i zalać spirytusem.Czekoladę połamać,połączyć z mlekiem i masłem - podgrzewać w wodnej kąpieli. Końcowe wykonanie: biszkopt przekroić,nasączyć alkoholem ze śliwek,posmarować masą,na górę wyłożyć śliwki,zalać czekoladą. biszkopt + masa + wkładka kokosowa + masa + biszkopt + masa + śliwki + czekolada.
msewka
misia53
luna