Sposób przygotowania:
Biszkoptowa rolada
CIASTO:
Żółtka, 5 dag cukru i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
Białka ubić na sztywno, wsypać pozostały cukier i sól i ubijać na sztywną pianę.
Dodać do masy żółtkowej.
Przesiać do niej mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao, wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę.
Piec 10 minut w temp. 180 stop. C.
Wyjąć ciasto z odwróconej do góry dnem blachy na zwilżoną ściereczkę, oderwać pergamin.
KREM:
Stopić białą czekoladę.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem na puszystą masę, dodać wiśniówkę. Stopniowo domieszać płynną czekoladę.
Posmarować kremem biszkoptowy placek.
Zwijać ciasto od dłuższego boku.
Położyć zawiniętym brzegiem do dołu na tacy przykrytej ściereczką.
Odstawić na 30 minut w chłodnym miejscu.
Ubić sztywno śmietanę, posmarować nią roladę.
Udekorować czekoladową posypką.
Żółtka, 5 dag cukru i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
Białka ubić na sztywno, wsypać pozostały cukier i sól i ubijać na sztywną pianę.
Dodać do masy żółtkowej.
Przesiać do niej mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao, wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę.
Piec 10 minut w temp. 180 stop. C.
Wyjąć ciasto z odwróconej do góry dnem blachy na zwilżoną ściereczkę, oderwać pergamin.
KREM:
Stopić białą czekoladę.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem na puszystą masę, dodać wiśniówkę. Stopniowo domieszać płynną czekoladę.
Posmarować kremem biszkoptowy placek.
Zwijać ciasto od dłuższego boku.
Położyć zawiniętym brzegiem do dołu na tacy przykrytej ściereczką.
Odstawić na 30 minut w chłodnym miejscu.
Ubić sztywno śmietanę, posmarować nią roladę.
Udekorować czekoladową posypką.