Sposób przygotowania:
Bliny z sosem pieczarkowym
Robimy zaczyn z drożdży,ciepłego mleka i 1 szklanki mąki.Odstawiamy na 1 godzinę.Po tym czasie dodajemy resztę mąki,jajka i stopione chłodne masło.Zostawiamy na kolejne 30 minut.Smażymy na oleju okrągłe placuszki o średnicy około 10cm i grubości około 5-6 mm.+++Sos-->Wycinamy z pieczarek ogonki a kapelusze kroimy w cienkie plasterki.Siekamy drobno cebulkę i mieszamy ją z grzybami.Zalewamy wszystko 250 ml wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.Doprawiamy sola,pieprzem i zagotowujemy.Roztrzepujemy w wywarze mąkę.Wlewamy śmietanę.Dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści.Wlewamy sok z cytryny i wsypujemy natkę pietruszki.Mieszamy i gotowe.+++Podajemy gorące bliny polane sosem pieczarkowym.Smacznego!!!