kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Bliny z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne i proste danie :) Polecam!!!

Bliny z sosem pieczarkowym

Składniki:

Bliny z sosem pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Bliny z sosem pieczarkowym
Robimy zaczyn z drożdży,ciepłego mleka i 1 szklanki mąki.Odstawiamy na 1 godzinę.Po tym czasie dodajemy resztę mąki,jajka i stopione chłodne masło.Zostawiamy na kolejne 30 minut.Smażymy na oleju okrągłe placuszki o średnicy około 10cm i grubości około 5-6 mm.+++Sos-->Wycinamy z pieczarek ogonki a kapelusze kroimy w cienkie plasterki.Siekamy drobno cebulkę i mieszamy ją z grzybami.Zalewamy wszystko 250 ml wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.Doprawiamy sola,pieprzem i zagotowujemy.Roztrzepujemy w wywarze mąkę.Wlewamy śmietanę.Dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści.Wlewamy sok z cytryny i wsypujemy natkę pietruszki.Mieszamy i gotowe.+++Podajemy gorące bliny polane sosem pieczarkowym.Smacznego!!!

Tagi:

jajko sosy jajka