limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Bób z jajkiem i szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niezwykłe połączenie różnych smaków

Bób z jajkiem i szynką

Składniki:

Bób z jajkiem i szynką

 

  • 1 kg młodego bobu
  • 25 dag kurek
  • 20 dag ekologicznej szynki staropolskiej
  • 1 mała cebula
  • 4 jajka bio ekologiczne
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki białego wina
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta szafranu
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bób z jajkiem i szynką
Jajka gotuję na twardo, a bób gotuję w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę. Kurki czyszczę i myję. Następnie rozgrzewam masło w głębokim rondlu. Krótko obsmażam pokrojoną szynkę, osączam ją z tłuszczu i odstawiam. Na patelnię wrzucam kurki i cebulę. Wlewam wino i przyprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Duszę, a kiedy są już miękkie i płyn zmniejszył swoją objętość, dodaję bób, szynkę, oliwę, szafran i czosnek. Duszę wszystko razem ok 10 minut. Danie należy podawać z pokrojonymi na połówki jajkami. SMACZNEGO!