Sposób przygotowania:
Boczek pieczonyETAP 1:

W rondelku zagotowujemy około 2 szklanki wody, wrzucamy przyprawy i zioła i gotujemy około 5 minut Studzimy.
ETAP 2:

Do naczynia wkładamy umyty kawałek boczku, zalewamy zawartością z rondelka i dolewamy tyle zimnej wody, aby całe mięso było pokryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
ETAP 3:

Zamarynowane mięso nacinamy w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia obrane ząbki czosnku. Całość posypujemy delikatnie świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą kminku. Wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy boki. Folię delikatnie nacinamy i układamy na blasze. Pieczemy około 2 godziny (jeśli boczek jest chudy i cienki trochę krócej) w 180 stopniach. Po wyjęciu rozcinamy worek, a boczek wyjmujemy na talerz, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.