MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Boczek pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Z domowej wędliny mój Mąż najbardziej lubi boczek. Często więc piekę i szukam nowych, ciekawych połączeń smakowych.

Boczek pieczony

Składniki:

Boczek pieczony

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony

ETAP 1:

Boczek pieczony
W rondelku gotujemy esencję zalewy, studzimy

W rondelku zagotowujemy około 2 szklanki wody, wrzucamy przyprawy i zioła i gotujemy około 5 minut Studzimy.

ETAP 2:

Boczek pieczony
Mięso zalewamy zalewą i uzupełniamy wodę

Do naczynia wkładamy umyty kawałek boczku, zalewamy zawartością z rondelka i dolewamy tyle zimnej wody, aby całe mięso było pokryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.

ETAP 3:

Boczek pieczony
Boczek faszerujemy czosnkiem, aby nabrał aromatu

Zamarynowane mięso nacinamy w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia obrane ząbki czosnku. Całość posypujemy delikatnie świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą kminku. Wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy boki. Folię delikatnie nacinamy i układamy na blasze. Pieczemy około 2 godziny (jeśli boczek jest chudy i cienki trochę krócej) w 180 stopniach. Po wyjęciu rozcinamy worek, a boczek wyjmujemy na talerz, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.