MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Boczek pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mój Mąż uwielbia boczek. Ze świeżej wieprzowiny (od Rodziców) upiekłam dla Niego - był zachwycony smakiem i zjadł go w 1 dzień!

Boczek pieczony

Składniki:

Boczek pieczony

 

 

  • Składniki do natarcia boczku:
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego/maggi
  • szczypta papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony
Składniki marynaty wrzucamy do garnka z około 2l wody. Po zagotowaniu studzimy. Zanurzamy w niej dokładnie umyty boczek i pozostawiamy na minimum jedną dobę w chłodne miejsce. Mięso musi być w całości zanurzone, jeśli nie jest można do marynaty dodać trochę wody. Dobrze jest ruszyć mięsem kilka razy, aby z każdej strony naszło smakiem. Następnego dnia odsączamy mięso i całe dokładnie nacieramy mieszanką przygotowaną z pozostałych składników, uprzednio osuszone ręcznikiem papierowym. Wkładamy boczek do rękawa do pieczenia, zawiązujemy w "cukierek", nacinamy folię w kilku miejscach. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, pieczemy około 2,5 godz. Upieczony boczek wyjmujemy z folii i odcedzamy od wytopionego tłuszczu. Całkowicie studzimy przed krojeniem.