Sposób przygotowania:
Boczek pieczony
Składniki marynaty wrzucamy do garnka z około 2l wody. Po zagotowaniu studzimy. Zanurzamy w niej dokładnie umyty boczek i pozostawiamy na minimum jedną dobę w chłodne miejsce. Mięso musi być w całości zanurzone, jeśli nie jest można do marynaty dodać trochę wody. Dobrze jest ruszyć mięsem kilka razy, aby z każdej strony naszło smakiem. Następnego dnia odsączamy mięso i całe dokładnie nacieramy mieszanką przygotowaną z pozostałych składników, uprzednio osuszone ręcznikiem papierowym. Wkładamy boczek do rękawa do pieczenia, zawiązujemy w "cukierek", nacinamy folię w kilku miejscach. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, pieczemy około 2,5 godz. Upieczony boczek wyjmujemy z folii i odcedzamy od wytopionego tłuszczu. Całkowicie studzimy przed krojeniem.