Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Boczkowa pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do przygotowania pizzy można też użyć tłuściejszego boczku, ale wtedy należy go podsmażyć na patelni...

Boczkowa pizza

Składniki:

Boczkowa pizza

 

Sposób przygotowania:

Boczkowa pizza
Pieczarki obieramy, kroimy na talarki, dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną, lekko solimy, studzimy. Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy. Gdy podrosną dodajemy je do mąki wraz z 2 łyżkmi oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto. Z koncentratu, posiekanego drobno czosnku i bazylii przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Dużą blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy pieczarki, cebulę pokrojoją w talarki i boczek, posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.