edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Boczniakowa pomidorowa z makaronem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ni to grzybowa, ni pomidorowa, a ponieważ lubię obie, więc połączyłam smaki w jednej zupie :)

Boczniakowa pomidorowa z makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczniakowa pomidorowa z makaronem

 

Sposób przygotowania:

Boczniakowa pomidorowa z makaronem
Opłukaną i obraną ze skóry ćwiartkę z kurczaka zalałam zimna wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, posoliłam do smaku i ugotowałam do miękkości. Włoszczyznę obrałam i opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach, pora drobno posiekałam. Mięsko wyjęłam z rondla, bo było mi potrzebne do czegoś innego, do wywaru wsypałam rozdrobnioną włoszczyznę. Boczniaki oczyściłam papierowym ręcznikiem, odcięłam gąbczaste kawałki ogonka, a kapelusze pokroiłam w dość szerokie paski w poprzek blaszek. Wrzuciłam je na rozgrzane sklarowane masło i obsmażyłam. Pod koniec dołożyłam wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodałam je do rondla razem z suchym makaronem. Gotowałam na wolnym ogniu do pożądanej miękkości makaronu. Dodałam koncentrat pomidorowy, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Można zupę zabielić śmietaną, oraz dodać z powrotem mięso kurczaka obrane z kości.
Boczniakowa pomidorowa z makaronem
Obraną ze skóry ćwiartkę kurczaka zalałam zimną wodą.
Boczniakowa pomidorowa z makaronem
Boczniaki obsmażyłam na sklarowanym maśle.
Boczniakowa pomidorowa z makaronem
Do rondla dodałam obsmażone boczniaki i makaron.
Boczniakowa pomidorowa z makaronem
Dodałam koncentrat pomidorowy i doprawiłam do smaku.