wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Bogracz (wersja II)

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Druga moja wersja bograczu, lekko urozmaicona:) polecam!

Bogracz (wersja II)

Składniki:

Bogracz (wersja II)

 

  • 60 dag łopatki wieprzowej b/k
  • 7 ziemniaków
  • mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sos pomidorowy z fasolką i pieczarkami (słoiczek 250 ml)
  • lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • papryka konserwowa (3 sztuki)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • papryka ostra w proszku
  • papryka słodka w proszku
  • przyprawa do gulaszu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • kucharek
  • olej do smażenia
  • KLUSECZKI:
  • 4 jajka
  • szklanka mąki

 

Sposób przygotowania:

Bogracz (wersja II)
sos pomidorowy z fasolką i pieczarkami:

https://gotujmy.pl/sos-pomidorowy-z-fasolka-i-pieczarkami,przepisy,69250.html



Mięso kroimy w kosteczkę, polewamy 2 łyżkami sosu sojowego, dodajemy łyżkę papryki ostrej, 2 łyżki papryki słodkiej, łyżką przyprawy do gulaszu, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę, czosnek w plastry, ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, paprykę konserwową w paski.



Mięso smażymy na 2 łyżkach oleju ok 7 minut, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy. Jak mięso zacznie się przypiekać dodajemy sos pomidorowy (lub przecier pomidorowy rozcieńczony w szklance wody)., podsmażamy ok 7-10 minut. Zalewamy mięso wodą (ok 2-3 litrów), przyprawiamy kucharkiem, 2 łyżkami sosu sojowego, zielem angielskim, majerankiem, łyżką papryki słodkiej, ew papryką ostrą (jeśli ktoś lubi bardzo pikantną zupę). Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone ziemniaki, gotujemy do miękkości ziemniaków.

Pod koniec gotowania robimy lane kluski (mieszamy jajka z mąką- ciasto musi być bardzo gęste, łyżeczka nakładamy ciasto, wrzucamy do zupy:), dodajemy paprykę konserwową, gotujemy 5 minut.



Gotowe!