Sposób przygotowania:
Borówkowe „kołaczyki”
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencję śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do wyrośnięcia. Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka. Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy z niego koła i przekładamy na blaszkę. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Brzegi oraz środek smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C. Nadzienie stanowi borówkowy ser. Na serze dodatkowo układamy po 3-4 borówki. NADZIENIE: Borówki przekładamy do garczka, słodzimy ok. 2 łyżki. Tak przygotowane stawiamy na gazie i smażymy około 15 minut, by delikatnie zgęstniały. Po zdjęciu z ognia studzimy. Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajko, żółtko i cukier waniliowy. Całość miksujemy. Pod koniec dodajemy przygotowane borówki. Całość, ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego koloru, ewentualnie słodzimy do smaku. Na koniec dokładamy budyń. Ponownie mieszamy. Tak przygotowany ser wykładamy na przygotowane wgłębienia drożdżówek. Na ser wykładamy po 3-4 borówki. Pieczemy. LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem. Pozostawiamy (najlepiej na kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru. Drożdżówki te można także wykonać z kruszonką. Dla urozmaicenia też wykonałam takich kilka! KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
zbysiowa
jaga85
Gorąco polecam!
barbara11561