Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Brownie ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z zakalcem, mokre i lekko kleiste. Czy takie ciasto może smakować? Ależ tak, jak najbardziej. Kto nie robił zachęcam.

Brownie ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brownie ze śliwkami

 

  • ciasto:3/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki rumu lub odrobina olejku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 300 g mąki
  • 60 g kakao
  • łyżka rozpuszczalnej kawy
  • paczka mrożonych śliwek 400 g
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki otartej skórki z cytryny
  • polewa: tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka cukru jak ktoś woli słodsze wydanie

Sposób przygotowania:

Brownie ze śliwkami
Śliwki wrzucamy do garnka i wolno gotujemy. Powinny odparować i być lekko rozgotowane. Takie śliwki miksujemy lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z kakao. Miksujemy razem oliwę, cukry, rum i jajka. Gdy powstanie biała masa dodajemy resztę przypraw do ciasta oraz maślankę . Nie przerywając miksowania dodajemy połowę mąki z kakao. Następnie wrzucamy śliwki i resztę mąki. Blaszkę (34x24) wykładamy papierem, wylewamy ciasto i pieczemy około godziny w 180 stopniach. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło, później dodajemy mleko. Taką polewą smarujemy zimny placek.
Brownie ze śliwkami
Oliwę, cukier i jajka miksujemy do białości.
Brownie ze śliwkami
Jeśli nie mamy mrożonych śliwek można użyć z kompotu.
Brownie ze śliwkami
Zimne ciasto smarujemy przygotowaną polewą.