Sposób przygotowania:
Brukselkowe niebo-zapiekanka
Ziemniaki oskrobać ugotować w osolonym wodzie na pół miękko,odcedzić i wystudzić pokroić na grubsze plastry,Boczek pokroić na paseczki,obraną cebulę w kosteczkę.Wrzucić na patelnię i przesmażyć. Brukselkę zalać wrzątkiem i blanszować 3-4 minuty po czym odcedzić na sicie. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła ułożyć pokrojone ziemniaki tak aby nachodziły na siebie,posypać przyprawą do ziemniaków na to wyłożyć przesmażony boczek z cebulką i na wierzchu rozłożyć brukselkę. Przygotować sos: W rondlu rozpuścić masło,dodać mąkę i podsmażać około 1 minuty cały czas mieszając ,następnie wlać mleko i energicznie mieszać żeby nie powstały grudki,dolać bulion doprawić do smaku sola pieprzem oraz czubricą gotować do momentu cały czas mieszając aż zacznie lekko gęstnieć.Tak przygotowanym sosem zalać zapiekankę posypać startym serem żółtym,wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temp 175*