Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowe 'śnieżne kule'
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe odcedzić i zgnieść wszystko z dodatkiem śmietany i 2łyżek masła na gładką masę bez grudek. Odstawić do ostygnięcia. Przesiać przez sito mąkę do miski, dodać do niej ostudzoną masę ziemniaczaną i jajko. Dobrze wymieszać i ugnieść gładkie, lśniące ciasto. Odstawić na około 10-15minut. Brzoskwinie osączyć z zalewy/kompotu i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Z ciasta formować miseczki i do każdej wkładać po połówce brzoskwini a następnie łączyć ze sobą miseczki formując kulę. Tak powstałe knedle wrzucać na osolony lekko wrzątek i gotować około 5minut delikatnie mieszając. Po ugotowaniu wyciągać łyżką cedzakową na talerz. W szerokim rondelku rozpuścić 2łyżki masła, wsypać tartą bułkę i wiórki kokosowe, cukier i cynamon. Przysmaż na wolnym ogniu na złoty kolor ciągle mieszając. Rondel zdjąć z ognia i wrzucać do tak powstałej panierki knedle potrząsając rondelkiem aby zostały całe obtoczone panierką. Jeszcze ciepłe knedle przekroić na pół i podając np z lodami waniliowymi mogą również posłużyć za deser. SMACZNEGO