jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Brzoskwiniowiec sypany z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To ciasto z brzoskwiniami przygotowane wg tej samej zasady co szarlotka sypana. Wzbogacona została zdrowym siemieniem lnianym i drobinkami czekolady gorzkiej, które przyjemnie rozpływają się w ustach.

Brzoskwiniowiec sypany z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brzoskwiniowiec sypany z czekoladą

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowiec sypany z czekoladą
Myjemy i obieramy brzoskwinie i jabłka. Brzoskwinie kroimy drobno a jabłka ścieramy w łezką. Mieszamy owoce razem z cynamonem. Siekamy czekoladę. Do miski wsypujemy 1 szklankę cukru, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i siemię lniane. Dodajemy czekoladę - mieszamy dokładnie. Foremkę wykładamy papierem po czym rozsypujemy 1/3 sypkich składników. Wykładamy na nie połowę owoców. Nastepnie wykładamy kolejną część składników sypkich, na które rozkładamy owoce. Ostatnią część składników sypkich wykładamy na górze po czym rozsypujemy orzechy i masło pokrojone w w cienkie plasterki. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta.
Brzoskwiniowiec sypany z czekoladą
Myjemy i obieramy brzoskwinie i jabłka. Brzoskwinie kroimy drobno a jabłka ścieramy w łezką.
Brzoskwiniowiec sypany z czekoladą
Mieszamy owoce (jabłka i brzoskwinie) razem z cynamonem.
Brzoskwiniowiec sypany z czekoladą
Do miski wsypujemy 1 szklankę cukru, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i siemię lniane. Dodajemy czekoladę - mieszamy dokładnie.
Brzoskwiniowiec sypany z czekoladą
Pieczemy ciasto w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta.