Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z jabłkami
Mleko podgrzać ( ma być letnie), wkruszyć do połowy szklanki mleka drożdże i dodać łyżkę cukru. Wymieszać do konsystencji śmietany i odstawić na parę minut. W międzyczasie ubić pianę z białek z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodać żółtka i jeszcze ubijać chwilę. Dalsza część wymaga wyrabiania ręcznego, dosypujemy mąkę, roztopioną i ostudzoną margarynę i resztęmleka, następnie wcześniej przygotowany rozczyn i wszystko wyrabiamy dość mocno rękami aż ciastobędzie gładkie i błyszczące, odstawić na ok 30 min. Jabłka obrać i oczyściś pokroić w plastry i posypać cynamonem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować bułeczki i układać na blaszy wysmarowanej olejem, na wierzchu bułeczek układać plastry jabłka. Piec w temp. 160 stopni ok. 35 min.