agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

pieróg drożdżowy z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

pieróg drożdżowy z kapustą

pieróg drożdżowy z kapustą

Składniki:

pieróg drożdżowy z kapustą

 

 

Sposób przygotowania:

pieróg drożdżowy z kapustą
Z podanych wyżej składników przyrządzić ciasto, dobrze wyrobić i odstawić na 1 godzinę by wyrosło. W małej ilości wody ugotować kapustę; gdy będzie miękka odsączyć, wystudzić i posiekać. Następnie podsmażyć na tłuszczu. Na tłuszczu podsmażyć także drobno posiekaną cebulę i połączyć z kapustą. Wbić jajka, doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Masę starannie wymieszać z tartą bułkę.
Ciasto rozciągnąć na placek grubości 1 cm w kształcie prostokąta. Na środku placka ułożyć nadzienie. Brzeg zlepić w tzw grzebień. Włożyć do gorącego piekarnika i piec aż się dobrze zrumieni.
Dla uzyskania ładnego koloru, w trakcie pieczenia posmarować pieróg lekko osłodzonym mlekiem.
Podawać z barszczem czerwonym.