szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Bułeczki z meksykańskim farszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Te bułeczki zrobiłam pierwszy raz, ale wszystkim próbującym bardzo smakowały, więc z pewnością wejdą na stałe do naszego menu.

Bułeczki z meksykańskim farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z meksykańskim farszem

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 120 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • sól
  • 2 jajka
  • 2 laski kiełbasy wiejskiej
  • puszka groszku
  • puszka fasolki czerwonej
  • puszka kukurydzy
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • kilka kropli tabasco
  • pieprz
  • czarnuszka

Sposób przygotowania:

Bułeczki z meksykańskim farszem
Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe mleko i cukier. Całość mieszamy i odkładamy do wyrośnięcia. Do maki, szczypty soli, jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto przekrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kiełbasy dodajemy groszek, kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą prowansalską, i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, u mnie było to 8 kawałków, z każdej części robimy płaski placuszek, na środek którego nakładamy farsz i zamykamy tworząc bułeczkę. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 20 minut.
Bułeczki z meksykańskim farszem
W misce wyrabiamy ciasto drożdżowe z podanych składników
Bułeczki z meksykańskim farszem
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia
Bułeczki z meksykańskim farszem
Na każdą część ciasta nakłądamy farsz i zamykamy go w środku
Bułeczki z meksykańskim farszem
Formujemy bułeczki układamy na blaszce smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszka