Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Bułki rosnące w nocy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste bułeczki które rosną w nocy.

Bułki rosnące w nocy

Składniki:

Bułki rosnące w nocy

 

 

 

 

 

  • 1 płaska łyżeczka soli

 

  • 2 płaskie łyżeczki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki rosnące w nocy
Do wyrobienia ciasta przystępujemy, gdy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy na niedużym ogniu, odstawiamy do wystudzenia. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Pokruszone drożdże rozprowadzamy w połowie szklanki mleka. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy sól, cukier, masło, 1 jajko, zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy energicznie przez 6-7 minut na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy pokrojone pomidory. Ponownie energicznie zagniatamy. Z każdej porcji ciasta formujemy po 5-6 bułek i układamy je na formie posmarowanej olejem lub masłem i obsypanej mąką (mąkę podsypujemy tylko pod bułkami, a nie na całej formie, gdyż podczas pieczenia może się ona łatwo przypalać). Przykrywamy czystą ściereczką. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Bułeczki smarujemy pozostały jajkiem, rozkłóconym z odrobiną wody. Posypujemy białym sezamem. Bułki pieczemy około 12 minut.