Sposób przygotowania:
Bułki z rabarbarem
Ciasto: Drożdże razem z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki rozetrzeć w ciepłym mleku i odstawić do wyrośnięcia rozczynu w ciepłym miejscu. Miękką margarynę utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym do kremu dodać jajko i jeszcze razem chwilkę ucierać, następnie dodać przesianą mąkę i wyrośnięty rozczyn, zagnieść gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Nadzienie: Rabarbar obrać z błonek i pokroić w plasterki,dodać szczyptę soli i cukier według własnego smaku, aby nie było za kwaśne, ani za słodkie, całość zagotować i dosłownie chwilkę potrzymać na palniku do gorącego wsypać kisiel i wymieszać jak kisiel się połączy z sokiem dodać truskawki. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozciągnąć na stolnicy podsypanej mąką i wyciąć większe krążki ( ja robię to dużym kubkiem), dnem szklanki w krążkach zrobić wgłębienie(szklankę maczać w mące), przygotowane bułki ułożyć na wysmarowanej blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem, a wgłębienie napełnić nadzieniem. Piec około 20-25 min w gorącym piekarniku u mnie temp. dochodzi do 180 st, ale trzeba pilnować bo jak mamy cieńsze lub mniejsze bułki to mogą się nam przypalić lub za bardzo zrumienić. Przed pieczeniem bułki można posypać kruszonką lub po upieczeniu tylko cukrem pudrem .