msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Bułki z wędzonym kurczakiem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Taka drożdżówka zastąpi nam kanapkę z wędliną,drugie śniadanie czy przekąskę.Jest pyszna na zimno,ale lekko podgrzana to już poezja.

Bułki z wędzonym kurczakiem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z wędzonym kurczakiem.

 

 

  • na nałożenie
  • 2 udka wędzone (ok.65 dag)
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka przyprawy Shoarma
  • 1\3 płaskiej łyżeczki soli
  • 3 czubate łyżki pestek dyni
  • 25 dag żółtego sera np.edamski

Sposób przygotowania:

Bułki z wędzonym kurczakiem.
Kurczaka obrać z kości i chrząstek ,mięso rozdrobnić na mniejsze kawałki.Cebule obrać,opłukać i osuszyć.Pokroić w półplasterki.Zeszklić na patelni,posolić 1\3 łyżeczki soli i dodać przyprawę Shoarma.Przestudzić i wymieszać dokładnie z mięsem. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Roztopić margarynę i podgrzać mleko. Drożdże rozetrzeć palcami z cukrem.Dodać kilka łyżek ciepłego,lecz nie gorącego mleka,oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce,aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do dużej miski wsypać mąkę, wbić jajka,wlać ciepłą margarynę i resztę ciepłego mleka oraz rozczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ręką i ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Przygotować blachy wykładając je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie i odrywać porcje ciasta.Oprószyć je mąką i ukształtować w dłoniach placuszki.Układać je na papierze do pieczenia.Mi wyszło 18 dużych sztuk. Na środku każdej bułeczki nałożyć porcję farszu, lekko dociskając łyżką farsz wgłąb.Posypać startym serem i pestkami dyni. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok.30-35 minut w termoobiegu.
Bułki z wędzonym kurczakiem.
Wymieszać rozdrobnione mięso z zeszkloną cebulą i przyprawą.
Bułki z wędzonym kurczakiem.
Z wyrośnietego ciasta formujemy placuszki.Na środku każdego nakładamy mięso.
Bułki z wędzonym kurczakiem.
Bułeczki posypujemy startym żółtym serem i pestkami dyni.
Bułki z wędzonym kurczakiem.
Pieczemy bułki 30-35 minut i gdy lekko przestygną możemy już zajadać.