Sposób przygotowania:
Buni eksperyment z leniwymi ,, gołąbkami
Kapustę zalać litrem wody i gotować 35 minut od zagotowania. Odcedzić ( odciskając mocno na sicie ) zachowując wywar.
Połowę włożyć do garnka podlać 2 szklankami wody z gotowania , dodać połowę kopru , masło, Bulionetkę i dusić na małym gazie dalej.
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 2 łyżkach oleju .
Wyrobić mięso z kapustą , ryżem , cebulką , czosnkiem , resztę kopru, jajkami .Doprawić masę solą , pieprzem, papryką , majerankiem . Uformować 12-15 kotlecików , oprószyć mąką .Obsmażyć na rozgrzanym oleju .
Do kapusty ( ma być miękka ) dodać przecier pomidorowy. Doprawić cukrem , pieprzem .
Ułożyć na kapuście kotlety . Dusić na małym gazie 20 minut .
Podałam z ziemniakami z wody .
Smakują jeszcze lepiej niż te duszone w samym sosie pomidorowym , bardziej zbliżone są smakiem do oryginalnych gołąbków .
Połowę włożyć do garnka podlać 2 szklankami wody z gotowania , dodać połowę kopru , masło, Bulionetkę i dusić na małym gazie dalej.
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 2 łyżkach oleju .
Wyrobić mięso z kapustą , ryżem , cebulką , czosnkiem , resztę kopru, jajkami .Doprawić masę solą , pieprzem, papryką , majerankiem . Uformować 12-15 kotlecików , oprószyć mąką .Obsmażyć na rozgrzanym oleju .
Do kapusty ( ma być miękka ) dodać przecier pomidorowy. Doprawić cukrem , pieprzem .
Ułożyć na kapuście kotlety . Dusić na małym gazie 20 minut .
Podałam z ziemniakami z wody .
Smakują jeszcze lepiej niż te duszone w samym sosie pomidorowym , bardziej zbliżone są smakiem do oryginalnych gołąbków .
Doro
zewa
Babciagramolka
Zewa- bo to pewnie jest tak , że ja już znam te smaki każdy z osobna a tylko zestawiam je kontrastowo .Albo po prostu jest tak , ze jeden czuje muzykę, inny kolory a ja ,, czuję smaki " przed złożeniem ich razem.
Natala1210
msewka
yola
Babciagramolka
Wg mnie leniwe , no bo zobacz - bo można je robić tak przy okazji na 3 kroki :
1)-ugotowac ryż - przy okazji gotowania do innego dania , odłożyć do
gołąbków i nawet zamrozić
2)-ugotować kapustę z koperkiem na bulionie na jarzynkę do innego dania- odłożyć do gołąbków i nawet zamrozić
3)-zrobić te gołąbki wykorzystując zamrożony ryż i kapustę i w czasie kiedy się smażą dodac do kapusty przecier .
4)- wsadzic kotleciki na kapustę i dusić
W sumie stać w kuchgni trzeba tylko przy formowaniu kotlecików i ich smażeniuy i potem moment przy doprawieniu sosu i kapusty .
yola
Buniu co to znaczy dobrze zorganizowana gospodyni.Kiedy ja się tego nauczę :(
Babciagramolka
Hi hi - gwarantuję Ci , że po 35 latach gotowania będziesz wiedzieć co ugotujesz za miesiąc i do czego porzyda się pól marchewki wyjęte z zupy . .
Sarenka
Babciagramolka
No - i to nie raz przedobrzyłam i danie ladowało w koszu. Najczęściej jak zaczynam eksperymenty z nowa przyprawą- zanim ją ,, wyczuję to różnie to bywa . Ale wycwaniłam się - odbieram trochę potrawy i na niej eksperymentuję , jak sie sprawdzi to ok , jak nie to całośąć zjadamy tradycyjnie a wpadka laduje w koszu ( albo czasem misce psa bo moja sunia ma dziwne smaki i czasem to co mnie nie smakuje ona wciaga ,, ze az miło (