jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Buraczki z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Można powiedzieć, że należę do wielbicieli kaszy jaglanej. Sprawdza się ona super zarówno w daniach na słodko jak i na ostro, a dodatkowo jest maga zdrowa:).

Buraczki z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buraczki z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI:

Dressing:

Sposób przygotowania:

Buraczki z kaszą jaglaną

ETAP 1

Buraczki z kaszą jaglaną
Przestudzone buraczki kroimy w kostkę

Buraczki owijamy folią spożywczą, pieczemy do miękkości, studzimy i kroimy w kostkę (wygodnie jest upiec je dzień wcześniej).

ETAP 2

Buraczki z kaszą jaglaną
Ugotowana kaszę studzimy

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko – delikatnie przyprażoną zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Następnie dodajemy do niej łyżkę oliwy i sól do smaku. Gotujemy do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 3

Buraczki z kaszą jaglaną
Pokrojonego fileta smażymy

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i smażymy do miękkości na oleju.

ETAP 4

Buraczki z kaszą jaglaną
Kroimy cebulę, ser oraz natkę pietruszki

Ser feta kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy, a orzechy grubo. Cebule kroimy w piórka.

ETAP 5

Buraczki z kaszą jaglaną
Składniki sałatki łączymy ze sobą

Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce. W oddzielnej miseczce przygotowujemy dressing. Mieszamy ze sobą oliwę, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Gotowy dressing dodajemy do sałatki. Całość delikatnie mieszamy, porcjujemy i podajemy!