Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Burger z konfiturą z czerwonej cebuli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Od czasu do czasu lubimy zjeść dobrego burgera. Tym razem mieliśmy ochotę na burgera ze słodko-ostrymi dodatkami, dlatego dodaliśmy do niego m.in. konfiturę z czerwonej cebuli.

Burger z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki:

Burger z konfiturą z czerwonej cebuli

Mięso + dodatki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • łyżeczka słodkiego sosu chili
  • kawałek cukinii
  • kawałek żółtej papryki
  • kilka pomidorków cherry
  • rukola
  • oregano suszone
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 3 bułki - u mnie bułki maślane własnego wypieku

Sos czosnkowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sos pomidorowy:

Na konfiturę z czerwonej cebuli:

  • 0,25 kg czerwonej cebuli
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • szczypta chili
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Burger z konfiturą z czerwonej cebuli

Przygotowanie dodatków

Robimy konfiturę z czerwonej cebuli . Cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, posypujemy cukrem brązowym, dodajemy chili. Wlewamy wino. Cebulę dusimy do miękkości. Następnie, porcjami, dodajemy ocet balsamiczny i podgrzewamy cebulkę. Robimy to przez ok. 30 minut, na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy dodać szczyptę cynamonu.

Robimy sos pomidorowy. Cebulę i czosnek kroimy drobno, smażymy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki, cukier brązowy, szczyptę chili, sól, pieprz, oliwę. Podgrzewamy na wolnym ogniu kilkanaście minut. Sos blendujemy, doprawiamy ziołami.

Robimy sos czosnkowy: czosnek granulowany łączymy z majonezem i musztardą, mieszamy.

Jeżeli chcemy podać burgera w bułce domowej roboty, pieczemy bułki. Ja upiekłam bułki maślane (https://gotujmy.pl/bulki-maslane,przepisy-skladniki-przepis,270777.html). Możemy też wykorzystać dobre bułki z piekarni :)

Przygotowanie kotletów

Burger z konfiturą z czerwonej cebuli
Z mięsa wołowego formujemy burgery - ja zrobiłam 3 kotlety

Do mięsa dodajemy słodki sos chili. Wyrabiamy. Formujemy 3 kotlety.

Przygotowanie warzyw

Burger z konfiturą z czerwonej cebuli
Do burgera dodałam grillowane warzywa: cukinię, paprykę i pomidorki cherry

Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w plastry, paprykę w paseczki, pomidorki na połówki.
Warzywa skrapiamy oliwą, grillujemy na patelni równolegle ze smażeniem burgerów. Warzywa przyprawiamy oregano i solą.

Smażenie burgerów

Burger z konfiturą z czerwonej cebuli
Burgery smażymy na patelni grillowej, po usmażeniu przyprawiamy

Burgery smażymy z obu stron na patelni grillowej do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Usmażone burgery przyprawiamy solą i pieprzem.

Składanie burgerów

Burger z konfiturą z czerwonej cebuli
Bułkę smarujemy sosami, wykładamy grillowane warzywa

Bułki przekrajamy na pół, smarujemy sosami: jedną połówkę sosem pomidorowym, drugą czosnkowym.
Na jednej z połówek układamy rukolę i warzywa grillowane.

Składanie burgerów - c.d.

Burger z konfiturą z czerwonej cebuli
Na bułkę wykładamy burgera, a na mięso konfiturę z czerwonej cebuli

Na każdą bułkę wykładamy kotleta, a na mięso - konfiturę z czerwonej cebuli i kolejną porcję warzyw grillowanych. Składamy burgery. Dla ułatwienia jedzenia polecam wbić w każdego burgera dużą wykałaczkę.