Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Butter chicken czyli indyjski kurczak maślany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kurczak maślany to jedna z najpopularniejszych indyjskich potraw. Mięso gotowane w aromatycznych przyprawach, podkreślone smakiem mielonych migdałów zadowoli nie jedno podniebienie.

Butter chicken czyli indyjski kurczak maślany

Składniki:

Butter chicken czyli indyjski kurczak maślany

 

 

Sposób przygotowania:

Butter chicken czyli indyjski kurczak maślany
Składniki na marynatę łączymy ze sobą w misce na gładką pastę. Umytego, osuszonego i pokrojonego w dość grubą kostkę kurczaka przekładamy do marynaty, dokładnie go nią pokrywając i odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki. W rondlu rozpuszczamy ½ kostki masła (dodajemy 1 łyżkę oliwy aby masło się nam nie przypaliło) i smażymy na nim pokrojone w plasterki cebule i smażymy je 3 minuty. Do cebuli dodajemy kurczaka razem z całą marynatą i całość smażymy około 10 minut pod przykryciem. Do mięsa dodajemy pomidory, znowu mięso przykrywamy i smażymy kolejne 10 minut. Dodajemy kolendrę i śmietanę kremówkę, mieszamy, zagotowujemy i wyłączamy. Kurczaka podajemy z ryżem.