Sposób przygotowania:
Caldeirada Eli-portugalska zupa rybna
Tilapię odmrozić,umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.Do ryby dodać łyżkę przyprawy,pieprz,wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.Łososia umyć,osuszyć papierowyn ręcznikiem,odfiletować,usunąć skórę i pokroić w dużą kostkę.Do łososia dodać łyżkę przyprawy,pieprz,wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.Dorsza umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.Do ryby dodać łyżkę przyprawy,pieprz,wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w grube plastry.Papryki umyć,usunąć szypółki i nasiona.Papryki pokroić w paski.Pomidory sparzyć wrzącą wodą,odlać,przelać zimną wodą i obrać ze skórki.Pomidory pokroić w ćwierć krążki.Cebule obrać i pokroić w pół krążki.Na dno dużego garnka (8 litrów) o grubym dnie wlać olej,dodać warstwę ziemniaków,oprószyć solą i pieprzem,tilapię,2 liście laurowe,4 ziarenka ziela angielskiego,1/3 pomidorów,cebuli,czosnku i papryki.Następnie dodać warstwę ziemniaków,oprószyć solą i pieprzem,łososia,2 liście laurowe,4 ziarenka ziela angielskiego,pomidory,cebulę,czosnek i paprykę.Znowu dodać warstwę ziemniaków,oprószyć solą i pieprzem,dorsza,2 liście laurowe,4 ziarenka ziela angielskiego,resztę pomidorów,cebuli,czosnku, i papryki.Na koniec dodać ziemniaki i oprószyć solą i pieprzem.Do zupy wlać wino,wodę i gotować na małym ogniu około 35 minut od zagotowania.Do gotowej zupy wlać śmietanę i zagotować.Zupę delikatmie wymieszać i nakładać na talerze.Zupa jest bardzo gęsta.Smacznego!