msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Calzone Ewki.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi te są w smaku podobne do pizzy.Jest to alternatywa dla niej.Z tej porcji zrobiłam 6 sporych sztuk.

Calzone Ewki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Calzone Ewki.

 

  • 40 dag mąki
  • 1łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 3 dag drożdży świeżych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 dag masła o temperaturze pokojowej
  • 200 ml mleka
  • 4 kiełbaski cienkie-np.francuskie
  • 10 dużych pieczarek
  • 2 duże cebule
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 5 połówek suszonego pomidora w oleju
  • 25 dag sera żółtego np.edamskiego
  • 3 ogórki w zalwie curry
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 1 czubata łyżka przyprawy do pizzy pikantna
  • garść posiekanego świeżego oregano

 

  • Oliwa z oliwek do posmarowania calzone
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • 5 łyżek oleju z zalewy od suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Calzone Ewki.
Farsz do calzone można przygotować dzień wcześniej,dzięki czemu odejdzie nam czas na studzenie go. Kiełbaski pokroiłam w kostkę,podobnie cebulę i umyte i osuszone pieczarki. Ogórki curry i pomidory suszone także pokroiłam. Na patelni rozgrzałam olej z zalewy od suszonych pomidorów i smażyłam pokrojoną kiełbasę.Gdy się zarumieniła dołożyłam cebule.Gdy ta się zeszkliła dołożyłam pieczarki i dusiłam chwilę razem.Oprószyłam czosnkiem granulowanym. Pod koniec dołożyłam ogórki i pomidory oraz wlałam keczup i wsypałam przyprawę do pizzy.Dusiłam razem,doprawiając do smaku solą i pieprzem ziołowym.Na sam koniec dodałam posiekane listki oregano.Farsz odstawiłam do wystygnięcia. Ser żółty pokroiłam w cienkie słupki,ale można go zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Gdy farsz ostygnie mieszamy go z serem. Teraz bierzemy się za ciasto na calzone. Podgrzewamy mleko,by było ciepłe,lecz nie gorące.Rozcieramy w nim drożdże dokładnie. Do dużej miski przesiewamy mąkę,wsypujemy łyżkę cukru i łyżeczkę soli.Wlewamy rozmieszane drożdże z mlekiem,żółtko i oliwę z oliwek.Wkładamy miękkie masło i zagniatamy ciasto.Lepi się idealnie.Jest elastyczne i sprężyste a co ważne nie klei się do rąk.Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych części.Każdą cienko wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na okrągły placek lub podłużny prostoką.Na połowie rozwałkowanego placka kładziemy farsz.Ja kładłam po 4-5 czubatych łyżek.Dokłądnie sklejamy brzegi ostrożnie przenosimy pierogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Wierzchy posmarowałam cienko oliwą z oliwek i włożyłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut.Podawać gorące z keczupem lub dowolnym sosem.
Calzone Ewki.
Wałkujemy przygotowane ciasto na calzone i nakładamy farsz.
Calzone Ewki.
Dokładnie sklejamy brzegi i formujemy duże pierogi.
Calzone Ewki.
Wierzchy smarujemy cienko oliwą z oliwek.
Calzone Ewki.
Pieczemy calzone i podajemy gorące np. z keczupem