Sposób przygotowania:
Calzone po chłopsku
1. Ciasto: Do ciepłej wody wkruszyć drożdże i dodać 2 łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić na 15min w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiać do miski, dodać olej i sól. Następnie dodać zaczyn, zagnieść ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godz. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła. 2. Farsz: Grzyby oczyścić wraz z kiełbasą pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystko wymieszać, dodać starty ser, doprawić ostrą papryka, łyżeczką ziół prowansalskich oraz solą i pieprzem. Farsz nakładać na połowę rozwałkowanego koła, złożyć i zlepić jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkie, posypać ziołami prowansalskimi oraz bazylią. Piec ok. 20min w temp. 200st.