agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Calzone z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

szybkie pyszne danie, polecam każdemu

Calzone z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Calzone z mięsem mielonym

 

 

Sposób przygotowania:

Calzone z mięsem mielonym
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć mięso oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć. Pieczarki oczyścić ale nie obierać ze skórki, pokroić w kostkę lub w plastry, dodać do mięsa i podsmażać jeszcze kilka minut. Bazylię i oregano opłukać, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Do mięsa dodać pomidory z puszki oraz zioła. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Ciasto rozwinąć i przekroić na pół. Farsz układać na cieście, wierzch posypać serem. Złożyć na pół a brzegi zlepić ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 stopni ( z termoobiegiem) zapiekać calzone 25 minut. Podawać z ulubionymi sosami, ja użyłam czosnkowego. Smacznego:)
Calzone z mięsem mielonym
mięso podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pieczarki, zioła i pomidory
Calzone z mięsem mielonym
przygotowany farsz przełożyć na ciasto kruche
Calzone z mięsem mielonym
farsz posypać serem żółtym tartym, około 2 łyżek
Calzone z mięsem mielonym
ciasto zwinąć na pół a brzegi zlepić jak pieroga