Doro

Doro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 8]

Cannelloni z mielonym i feta

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Smaczne, szybkie i w oka mgnieniu zniknelo z talerzy:)

Cannelloni z mielonym i feta

Składniki:

Cannelloni z mielonym i feta

 

  • 17 Cannelloni
  • 500g mielonego (wolowego)
  • 1 op. Feta (200g)
  • 1 cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 2 tyzki koncentratu pomidorowego
  • Bazylia
  • Oregano
  • Tabasco (nie koniecznie)
  • Sol i pieprz

 

  • Sos:
  • 200ml smietany slodkiej
  • 100 ml wody
  • 200 g serka topionego (smietankowy)

 

  • Do posypania tarty ser

 

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mielonym i feta
Mieso mielone podsmazyc na oleju, dodac pokrojona drobno cebule oraz drobno pokrojony czosnek. Smazac , dodac koncentrat pomidorowy, bazylie , oregano i tabasco.
Odstawic do przestygniecia.
Dodac rozdrobniona fete...i dopiero teraz przyprawic sola i pieprzem.
Feta jest sama w sobie dobrze przyprawiona.
Nakladac farsz do Cannelloni i ukladac ciasno w formie zaroodpornej, wczesniej nasmarowanej maslem.

W garnuszku zagotowac wode ze smietana, dodajac serek topiony, ciagle mieszajac. Jezeli konsystencja sosu jest za rzadka, sos mozna zagescic.
Tak przygotowanym sosem polewamy Cannelloni, posypujemy serem zoltym i zapiekamy w nagrzanym wczesniej piekarniku na 200°C, okolo 35 minut.
Ja, zaczym nadziewalam Cannelloni, podgotowalam je przez 2 minuty (nie dluzej) :)

Tagi:

sery sosy tarta ser