Sposób przygotowania:
Cannelloni z sosem Łowicz
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki podsmazyć na masle, dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki ,gdy woda odparuje dodać umyta i pokrojoną w kostkę paprykę, dusic razem około 10min, dodać mieso mielone ,chwilę smazyć nastepnie dodać umytą i startą na tarce o dużych oczkach cukinie , wycisnąć czosnek przez praskę na koniec dodać sos boloński z Łowicza , doprawić do smaku vegetą, pieprzem i papryką i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Makaron cannelloni włozyć na wrzacą posoloną wodę ,gotowac krótko około 2min. delikatnie po jednej wyjmować łyzką i układać pojedyńczo ,żeby się nie posklejały. Po wystygnięciu napełniać rurki farszem za pomocą małej łyzki. Sos beszamelowy: z maki i masła zrobić jasną zasmażkę ,posolić ,dokładnie wymieszać zeby nie było grudek, gotowac 1/2 minuty zeby sos był jednolity. Na dno żaroodpornego naczynia nakładamy łyzką sos beszamelowy pomidory z puszki ,nastepnie układamy rurki jedna obok drugiej znowu na to sos , pomidory oraz starty na tarce żółty ser , na koniec jeszcze jedna warstwa rurek sos, pomidory i ser. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 30/40min do piekarnika na 180%. SMACZNEGO!
Netka
jaNina
Brawo!
holender
pacpaw