szpinat

szpinat

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Cannelloni ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nic dodać, nic ująć, po prostu cannelloni. Buon appetito!

Cannelloni ze szpinakiem

Składniki:

Cannelloni ze szpinakiem

 

  • sos:
  • puszka pomidorów bez skórki
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki świeżej posiekanej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła

 

  • farsz:
  • 200g serka ricotta
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1,5 przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku

 

  • makaron cannelloni (około 10 rurek)
  • starty ser żółty do posypania

Sposób przygotowania:

Cannelloni ze szpinakiem
Aby przygotować sos w garnku nagrzej oliwę, dodaj masło, wrzuć cebulę i czosnek. Przesmaż około trzy minuty. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj pokrojone pomidory (razem z sokiem). Gotuj 10 minut, dodaj zioła, sół i pieprz. Przestudź. Na oliwie z oliwek podsmaż szpinak, dodaj wyciśnięty czosnek, dopraw do smaku. Gotuj aż woda wyparuje. Po przestudzeniu, dodaj ricottę, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu pomidorowego, nadziewaj cannelloni farszem szpinakowym i układaj warstwami, oddzielając je sosem pomidorowym. Na wierzch wylej resztę sosu i posyp startym serem. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz 30 minut.