Sposób przygotowania:
Cannelloni ze szpinakiem
Aby przygotować sos w garnku nagrzej oliwę, dodaj masło, wrzuć cebulę i czosnek. Przesmaż około trzy minuty. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj pokrojone pomidory (razem z sokiem). Gotuj 10 minut, dodaj zioła, sół i pieprz. Przestudź. Na oliwie z oliwek podsmaż szpinak, dodaj wyciśnięty czosnek, dopraw do smaku. Gotuj aż woda wyparuje. Po przestudzeniu, dodaj ricottę, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu pomidorowego, nadziewaj cannelloni farszem szpinakowym i układaj warstwami, oddzielając je sosem pomidorowym. Na wierzch wylej resztę sosu i posyp startym serem. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz 30 minut.
Pani zima
Weronka