SUPERPRZEPIS

Cappuccino- ciasto tortowe

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Cappuccino- ciasto tortowe

Ciasto typowo świąteczne, lub na duże rodzinne spotkania. Jest przy nim trochę pracy ale zdecydowanie polecam :)

Składniki:

Cappuccino- ciasto tortowe

 

  • Biszkopt kakaowy

 

 

  • 4 łyżki zimnej wody

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

 

  • 3 łyżki kakao z wiatraczkiem

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Biszkopt kawowy

 

 

  • 4 łyżki zimnej wody

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

 

  • 1.2 szklanki sypkiej kawy cappuccino orzechowe

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • masa budyniowa

 

 

  • 2 żółtka +całe jajko

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

 

 

  • 3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody

 

  • 6 łyżek sypkiej kawy cappuccino

 

 

 

 

 

 

  • 1-2 łyżki cukru pudru

 

 

  • Dodatkowo

 

  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Cappuccino- ciasto tortowe

ciasto kakaowe

Cappuccino- ciasto tortowe
po dodaniu maki masę mieszamy już ręcznie

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i żółtka wymieszane z wodą.

Na tym etapie wyłączamy robota i mieszamy już ręcznie,

Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao

Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

Wyciągamy z blaszki i studzimy.

ciasto kawowe

Cappuccino- ciasto tortowe

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i żółtka wymieszane z wodą.

Na tym etapie wyłączamy robota i mieszamy juz ręcznie,

Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kawą.

pieczenia

Cappuccino- ciasto tortowe
z upieczonego ciasta ściagamy papier do pieczenia i studzimy

Obie masy przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

wyciągamy z blaszki i studzimy.

masa budyniowa

Cappuccino- ciasto tortowe

Postępujemy tak samo jak z budyniami.

Zagotowujemy część mleka w reszcie roztrzepujemy jajko i żółtka, oraz obie mąki.

Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki.

Gotujemy przez 2 minuty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puszysto, dodajemy do niego stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu- ucieramy.

Kawę cappuccino mieszamy z wodą i wlewamy do budyniu, ucieramy do połączania.

Do masy polecam dodać kieliszek spirytusu lub rumu.

skłądanie ciasta

Cappuccino- ciasto tortowe
do ponczowania blatów można wykorzystać kawę cappuccino

Ciasto ciemne ponczujemy - najlepiej rumem, wodą z dodatkiem olejku / syropu, lub kawą i wykładamy całą masę, od razu przykrywamy ciastem kawowym, które też ponczujemy.

Na górę wykładamy śmietanę

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, potem podgrzewamy do rozpuszczenia i lekko studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy żelatynę.

Śmietanę od razu przekładamy na ciasto.

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, a przed podaniem na śmietanę ścieramy gorzką czekoladę

Smacznego :)

Tagi:

krem masa ciasto