Sposób przygotowania:
Cappuccino- ciasto tortoweciasto kakaowe
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i żółtka wymieszane z wodą.
Na tym etapie wyłączamy robota i mieszamy już ręcznie,
Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao
Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Wyciągamy z blaszki i studzimy.
ciasto kawowe
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i żółtka wymieszane z wodą.
Na tym etapie wyłączamy robota i mieszamy juz ręcznie,
Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kawą.
pieczenia
Obie masy przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
wyciągamy z blaszki i studzimy.
masa budyniowa
Postępujemy tak samo jak z budyniami.
Zagotowujemy część mleka w reszcie roztrzepujemy jajko i żółtka, oraz obie mąki.
Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki.
Gotujemy przez 2 minuty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszysto, dodajemy do niego stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu- ucieramy.
Kawę cappuccino mieszamy z wodą i wlewamy do budyniu, ucieramy do połączania.
Do masy polecam dodać kieliszek spirytusu lub rumu.
skłądanie ciasta
Ciasto ciemne ponczujemy - najlepiej rumem, wodą z dodatkiem olejku / syropu, lub kawą i wykładamy całą masę, od razu przykrywamy ciastem kawowym, które też ponczujemy.
Na górę wykładamy śmietanę
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, potem podgrzewamy do rozpuszczenia i lekko studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy żelatynę.
Śmietanę od razu przekładamy na ciasto.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, a przed podaniem na śmietanę ścieramy gorzką czekoladę
Smacznego :)
mocsłodkości
mocsłodkości
lukrowanepierniczki