Sposób przygotowania:
Cebula faszerowana cukinią
Cebule obrać, umyć, odkroić 1/3 od góry. Dolne części wydrążyć, zostawiając 2 warstwy miąższu. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować 10minut. Osączyć. Wydrążony miąższ i czapeczki cebuli posiekać. Podsmażyć na maśle. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić cebule. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Pomidory umyć, sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Podlać bulionem i chwilę dusić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory doprawić solą, pieprzem i dodać czosnek. W naczyniu żaroodpornym ułożyć cebule, podlać sosem pomidorowym i posypać serem. Piec 20minut i podawać na gorąco.