luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Chalka z cynamonem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam zapach i smak cynamonu.

Chalka z cynamonem

Składniki:

Chalka z cynamonem

 

  • Skladniki na 2 chalki:
  • 500 gram maki pszennej
  • 250 ml. letniego mleka
  • 50 gram cukru
  • 21 gram swiezych drozdzy lub 1 mala torebka suszonych
  • 75 gram stopionego i ostudzonego masla
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 jajko
  • 100 gram rodzynek (kto lubi)
  • Dodatkowo:
  • 4 lyzeczki cynamonu
  • 6 lyzek cukru
  • mleko kondensowane(takie do kawy) do posmarowania chalki
  • 50 gram platkow migdalowych

 

Sposób przygotowania:

Chalka z cynamonem
Drozdze, 1/2 szklanki letniego mleko, 1 lyzeczke cukru i odrobine maki odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok.15min. Po tym czasie do miski wsypac maka, dodac reszte skladnikow oprocz rodzynek, wlac rozczyn drozdzowy i wyrobic ciasto. Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok.60-90 min. Po tym czasie do ciasta dodac rodzynki, jeszcze raz krotko wyrobic i odstawic na 30 min. w cieple miejsce. Cukier wymieszac z cynamonem. Wyrosnite ciasto, krotko wyrobic, podzielic na pol i rozwalkowac. Posypac cukrem cynamonowym i zrolowac a koncowki zwinac pod spod. Ciasto posmarowac mlekiem i posypac platkami migdalowymi. Piec ok.30-35 min. w temp.180°C.
Ciasto mozna takze zrobic w automacie do pieczenia chleba(tak zrobilam). Wtedy nie robimy rozczynu tylko dodajemy suche drozdze. Z wyrosnietym i wyciagnietym ciastem z automatu postepujemy dalej tak jak w przepisie powyzej.