Sposób przygotowania:
Chalka z cynamonem
Drozdze, 1/2 szklanki letniego mleko, 1 lyzeczke cukru i odrobine maki odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok.15min. Po tym czasie do miski wsypac maka, dodac reszte skladnikow oprocz rodzynek, wlac rozczyn drozdzowy i wyrobic ciasto. Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok.60-90 min. Po tym czasie do ciasta dodac rodzynki, jeszcze raz krotko wyrobic i odstawic na 30 min. w cieple miejsce. Cukier wymieszac z cynamonem. Wyrosnite ciasto, krotko wyrobic, podzielic na pol i rozwalkowac. Posypac cukrem cynamonowym i zrolowac a koncowki zwinac pod spod. Ciasto posmarowac mlekiem i posypac platkami migdalowymi. Piec ok.30-35 min. w temp.180°C.
Ciasto mozna takze zrobic w automacie do pieczenia chleba(tak zrobilam). Wtedy nie robimy rozczynu tylko dodajemy suche drozdze. Z wyrosnietym i wyciagnietym ciastem z automatu postepujemy dalej tak jak w przepisie powyzej.
Ciasto mozna takze zrobic w automacie do pieczenia chleba(tak zrobilam). Wtedy nie robimy rozczynu tylko dodajemy suche drozdze. Z wyrosnietym i wyciagnietym ciastem z automatu postepujemy dalej tak jak w przepisie powyzej.
jovi
Ale mam pytanie, czy mała torebka suchych drożdży to 7 gram czy więcej?
Natala1210
luna
jovi
Dzięki wielkie bo mam wielką ochotę zrobić tą chałeczkę! Wygląda naprawdę fantastycznie, a sposób wykonania zachęca!
misia53
luna
Misia nie bedzie tak zle, drozdzowe wypieki nie sa drogie:))
cherry
msewka
andzia67