Sposób przygotowania:
Chałka z pikantnym nadzieniem
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru, i zalać jedną trzecią letniej wody. Odstawić na kwadrans, a następnie przesiać do misy mąkę, dodać oliwę, sól. Wyrabiać i zagnieść,aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Wtedy to nakryć misę z ciastem czystą lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Pozostałe składniki jak płaty łososia, suszone pomidory, starty ser, chilli, suszone roztarte w dłoniach zioła przygotować, aby nie sięgać co chwila do lodówki. Piekarnik nagrzać na 20 min. przed pieczeniem, a w tym czasie ciasto rozwałkować, posypując mąką stolnicę i podzielić na 3-4 wałeczki, przyklepać je i łyżką nakładać wymieszane składniki. Następnie zlepić końce wałeczków ze sobą i splatać je niczym francuski warkocz, zakrywając stopniowo farsz i zlepić ponownie końce wałeczków ciasta na drugim końcu. Ułożyć chałkę na blasze, posmarować lekko białkiem za pomocą pędzelka. Wstawić blachę z ciastem do piekarnika i piec z 30 min. jak pizzę Calzone. Po upieczeniu wyjąć i pokroić chałkę na ukos i spożywać na talerzykach.