marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chałka z pikantnym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ta przekąska przypomina nieco pieróg włoski,choć jest tylko plecionką, tylko smak ma podobny.Wystarczy składniki opleść czterema wałeczkami ciasta drożdżowego.

Chałka z pikantnym nadzieniem

Składniki:

Chałka z pikantnym nadzieniem

 

  • 400 g. mąki pszennej,
  • 7 dag. drożdży Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 35 dag. suszonych pomidorów,
  • 25 dag. startego sera cheddara,
  • 4 płaty łososia kanapkowego,
  • łyżeczka zmielonej papryczki chilli,
  • duża szczypta ziół suszonych,np.oregano, bazylia, szałwia,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę,
  • białko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Chałka z pikantnym nadzieniem
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru, i zalać jedną trzecią letniej wody. Odstawić na kwadrans, a następnie przesiać do misy mąkę, dodać oliwę, sól. Wyrabiać i zagnieść,aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Wtedy to nakryć misę z ciastem czystą lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Pozostałe składniki jak płaty łososia, suszone pomidory, starty ser, chilli, suszone roztarte w dłoniach zioła przygotować, aby nie sięgać co chwila do lodówki. Piekarnik nagrzać na 20 min. przed pieczeniem, a w tym czasie ciasto rozwałkować, posypując mąką stolnicę i podzielić na 3-4 wałeczki, przyklepać je i łyżką nakładać wymieszane składniki. Następnie zlepić końce wałeczków ze sobą i splatać je niczym francuski warkocz, zakrywając stopniowo farsz i zlepić ponownie końce wałeczków ciasta na drugim końcu. Ułożyć chałkę na blasze, posmarować lekko białkiem za pomocą pędzelka. Wstawić blachę z ciastem do piekarnika i piec z 30 min. jak pizzę Calzone. Po upieczeniu wyjąć i pokroić chałkę na ukos i spożywać na talerzykach.

Tagi:

sery zioła ser