reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Chili con carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ze względu na córkę, niezbyt ostre, ale gęste i treściwe, pełne warzyw. Smakuje równie dobrze z ryżem jak i z bagietka- wybór należy już do Was

Chili con carne

Składniki:

Chili con carne

 

  • Składniki:

 

  • 400-500 g mięsa wołowego

 

 

  • 1 duża cebula

 

 

 

  • 1 szklankę gęstego przecieru pomidorowego

 

 

  • 1/2 puszki kukurydzy

 

  • 1 łyżeczka papryki w proszku ostrej

 

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej

 

 

  • pieprz i kminek mielony do smaku

 

 

  • 2 szklanki wywaru warzywnego

Sposób przygotowania:

Chili con carne
Mięso mielimy i podsmażamy przez 5 minut na oleju- odkładamy na bok. Na tej samej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy włoszczyznę i paprykę pokrojoną w kostkę- podsmażamy wszystko przez kolejne 5 minut. Nastepnie dodajemy mięso, podlewamy wywarem, przecier i dodajemy przyprawy. Dusimy razem przez około 10 minut. Fasolkę i kukurydzę odcedzamy z zalewy i dodajemy do całości- razem dusimy jeszcze przez 10 i doprawiamy do smaku. Na sam koniec lub już na talerzach posypujemy chili startym serem. Ser nie jest konieczny, ale ja uwielbiam dodawać go do takich potraw. Smacznego!!

Tagi:

mięso sery ser