2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Chleb pachnący Toskanią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Łatwo go zrobić a jeszcze łatwiej polubić…Na jednej kromce na pewno nie poprzestaniecie. Pomidory nadają mu wspaniałego aromatu a oliwki i pieprz zaostrzają jego smak, prażona cebulka dopełnia reszty. Jest idealny!

Chleb pachnący Toskanią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pachnący Toskanią

 

 

 

  • 1 szklanka ciepłej wody

 

  • ½ szklanki ciepłego mleka

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

 

  • 10 sztuk zielonych oliwek z pastą paprykową

 

 

 

 

 

  • ½ łyżeczki utartego w moździerzu pieprzu syczuańskiego

 

 

  • 1 łyżka prażonej cebulki

 

Sposób przygotowania:

Chleb pachnący Toskanią
Przygotowujemy zaczyn do chleba: W miseczce kruszymy drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru zalewamy ciepłym mlekiem-nie gorącym! Posypujemy odrobiną mąki i zostawiamy aż drożdże zaczną „pracować” Mąkę przesiewamy do dużej michy mieszamy z solą oraz pozostałymi przyprawami dodajemy przekrojone na połówki oliwki zielone, osączone wcześniej z zalewy oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty pieprz syczuański, wlewamy zaczyn oraz ciepłą wodę i wyrabiamy ręką ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką bawełnianą odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Potem ponownie zagniatamy przekładamy do formy kamionkowej o wym 30/12 cm wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy na kilkanaście minut aż wyrośnie. Wierzch smarujemy białkiem posypujemy prażoną cebulką i wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy około 30 minut. Gdyby cebulka zaczęła bardzo się złocić przykryć wierzch chleba folią aluminiową . Rewelacyjnie smakuje świeży ledwo co ostygnięty..najlepiej bez niczego. Pycha!
Chleb pachnący Toskanią
suszone pomidory drobno kroimy oliwki osączamy
Chleb pachnący Toskanią
mieszamy z mąką pszenną ziołami i rozczynem
Chleb pachnący Toskanią
zagniatamy ciasto na chlebek odstawiamy aż urośnie
Chleb pachnący Toskanią
przed pieczeniem smarujemy białkiem posypujemy prażoną cebulą