Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-gryczanyETAP 1:
Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Do drugiej miski wsypać wszystkie gatunki mąki, sól i wymieszać.
ETAP 3:
Następnie do mąki wlać rozczyn i ciepłe mleko, wyrabiać.
ETAP 4:
Po 5 minutach wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło, posiekane orzechy i słonecznik.
Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
ETAP 5:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić na posypanej mąką desce i uformować bochenek.
Włożyć do foremki keksowej, posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą o wymiarach 30/12 cm.
ETAP 6:
Blaszkę z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Następnie naciąć ostrym nożem, posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem.
ETAP 7:
Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.