Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-gryczanyETAP 1:

Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:

Do drugiej miski wsypać wszystkie gatunki mąki, sól i wymieszać.
ETAP 3:

Następnie do mąki wlać rozczyn i ciepłe mleko, wyrabiać.
ETAP 4:

Po 5 minutach wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło, posiekane orzechy i słonecznik.
Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
ETAP 5:

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić na posypanej mąką desce i uformować bochenek.
Włożyć do foremki keksowej, posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą o wymiarach 30/12 cm.
ETAP 6:

Blaszkę z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Następnie naciąć ostrym nożem, posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem.
ETAP 7:

Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.