Sposób przygotowania:
chleb sródziemnomorski
z ciepłego mleka , drożdży , cukru i łyżeczki maki robimy tzw rozczyn ( drożdże rozkruszam i dodaje cukier, pozostawiam i pozostawiam aż do rozpłynięcia). Oliwki i pomidory kroje w drobna kosteczkę.Make przesiewam przez sito, łącze z ziołami i sola, dodaje rozczyn, rozbełtane jajko, oliwki i pomidory oraz 350 ml wody. Całość mieszam malakserem w misie obrotowej 5 - 6 minut, odstawiam na dwadzieścia minut w cieple miejsce, następnie mieszam ponownie , wkładam wyrobione ciasto do formy posmarowanej margaryną i pozostawiam do wyrośnięcia.wkładam do nagrzanego piekarnika (około 200 stopni) , piekę w temperaturze 180 stopni 50 minut. do piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z gorąca woda po wyjęciu z piekarnika smaruje wierzch chleba zimna wodą pozostawiam na kratce do wystygnięcia
Sarenka