michal1995

michal1995

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 112]

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne chrupiące placki z gulaszem

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem

Składniki:

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem
Gulasz:Mięso wieprzowe umyć osuszyć a następnie pokroić w kostkę o wymiarach 2na2 cm. Następnie mięso oprószyć solą i pieprzem i mąką, na patelni rozgrzać łyżkę oleju a następnie kłaść partiami mięso smażyć na mocno brązowy kolor. Usmażone mięso przełożyć do rondla, na tej samej patelni podsmażyć cebule pokrojoną w kostkę oraz pod koniec paprykę słodką oraz ostrą. Patelnie zalać gorącą wodą aby spłukać resztki po smażeniu i wlać do rondla. Do mięsa dodać liśc laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko dusić 2 godziny na bardzo małym ogniu pod koniec dodać śmietanę oraz koncentrat doprawić do smaku solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki umyć obrać a następnie opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, Do masy ziemniaczanej dodać jajko mąkę oraz sól pieprz i zioła prowansalskie, wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować olejem na to kłaść placki formując i spłaszczając za pomocą łyżki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 220 stopni na 30min. Upieczone placki powinny być cienkie i chrupiące, tak przygotowane placki wykładać na talerz następnie wyłożyć mięso i polać odrobiną sosu udekorować śmietaną oraz natką pietruszki.