Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Apetycznie przyrządzona dietetyczna dynia (jest niskokaloryczna i beztłuszczowa) w połączeniu z aromatem przypraw i pomarańczy z pełnoziarnistymi i nie mniej zdrowymi od dyni naleśnikami stanowi niezwykle apetyczny duet obiadowo-deserowy .

Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz

 

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • łyżka miodu akacjowego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • masło klarowane do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz
Chutney- Na maśle smażymy dynię, doprawiamy ją miodem, sokiem i skórką z 1 pomarańczy, ekstraktem waniliowym, cynamonem i gałką. Całość dusimy do miękkości, aż odparuje nadmiar płynu, a dynię pokryje gęsty sos. Naleśniki-Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe- najlepiej wszystkie składniki rozrobić w mleku, dopiero gdy będziemy mieli gładką masę dolewamy resztę płynu w postaci wody gazowanej. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym. Naleśniki faszerujemy chutneyem dyniowo-pomarańczowym. Składamy w kopertę. Podajemy z dodatkową porcją chutneyu dyniowego oraz filetami z pomarańcz. Smacznego!
Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz
Etap 1 Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkiszowymi-przygotowanie chutneya
Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz
Etap 2 Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz.- faszerowanie naleśników