Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Apetycznie przyrządzona dietetyczna dynia (jest niskokaloryczna i beztłuszczowa) w połączeniu z aromatem przypraw i pomarańczy z pełnoziarnistymi i nie mniej zdrowymi od dyni naleśnikami stanowi niezwykle apetyczny duet obiadowo-deserowy.

Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz

 

Sposób przygotowania:

Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz
Chutney - Na maśle smażymy dynię, doprawiamy ją miodem, sokiem i skórką z 1 pomarańczy, ekstraktem waniliowym, cynamonem i gałką. Całość dusimy do miękkości, aż odparuje nadmiar płynu, a dynię pokryje gęsty sos. Naleśniki orkiszowe pełnoziarniste- Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe- najlepiej wszystkie składniki rozrobić w mleku, dopiero gdy będziemy mieli gładką masę dolewamy resztę płynu w postaci wody gazowanej. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej - dla smakowitości możemy smażyć je na maśle klarowanym, ale w wersji jeszcze bardziej fit możemy usmażyć je na suchej teflonowej patelni. Naleśniki faszerujemy chutneyem dyniowo-pomarańczowym. Składamy w kopertę. Podajemy z dodatkową porcją chutneyu dyniowego oraz filetami z pomarańcz. Smacznego!
Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz
Chutney dyniowo-pomarańczowy
Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz
Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz.- przekrój
Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz
Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz.- faszerowanie